header

KAREL LEGT HET UIT

Altijd al willen weten hoe je een koe moet opmeten? Karel legt het uit:
 

KENT U HET WAARDS VARKEN AL?

Waards Varken is een selectie uit het dikbilras Pietrain. Pietrain is van oorsprong een Belgisch varkensras wat ontstond door kruisingen van het Belgisch Landras met Engelse Berkshires. Deze Berkshires werden na de Eerste Wereldoorlog ingevoerd omdat er in Belgie een groot tekort was aan fokvarkens.

Het Piétrain varken geeft veel vlees en een beperkt percentage vet in het vlees, het heeft sterk ontwikkelde rugspieren en stevige hammen. Opvallend is de bilpartij. De varkens zijn drager van de dikbilfactor.

OP BEZOEK BIJ DE DAMES.

We zijn op bezoek geweest bij de dames van Karel. Vanaf het pittoreske Oudewater rijden we over de Waardsedijk richting Montfoort. Aan de linkerkant zien we de boerderij van Karel met daarachter de schuur. Het eerste wat je denkt is: “die is ook niet groot”. Karel komt ons al enthousiast tegemoet lopen en uiteraard moeten we eerst koffie drinken met Karel en Monique. We hebben stroopwafels meegenomen uit Waddinxveen en onder het genot van ‘een bakkie’ en een stroopwafel vertelt Karel nog eens enthousiast over Waards Rund en zijn geheime kruiden receptuur. Hij laat een speciaal biologisch kruiden mengsel samenstellen waarvan vastgelegd is dat dit uitsluitend door hem gebruikt mag worden. We ontfutselen een paar ingrediënten zoals oregano, fenegriek, biergist en knoflook. Niet alleen zorgt dit mengsel voor de specifieke smaak van Waards Rund, het zorgt er ook voor dat Karel zelden een ziek rund heeft. Bovendien zijn de koeien er gek op.